- Elon Musk heeft vrijdag aangekondigd dat hij de voorgenomen overname van Twitter pauzeert.
- De overname leek al minder zeker, nu techaandelen flink aan waarde inleveren op de beurs.
- De beurswaarde van Twitter is momenteel 9 miljard dollar lager dan het bedrag van zo’n 44 miljard dollar dat techmiljardair Musk wil neertellen voor de overname.
- Lees ook: In het pitchdeck van Elon Musk voor Twitter noemt hij een ‘product X’ dat binnen 5 jaar 104 miljoen gebruikers moet hebben
Elon Musk heeft vrijdag in een tweet aangegeven dat zijn voorgenomen overname van Twitter tijdelijk wordt gepauzeerd. Als reden noemde Musk onduidelijkheid over het aantal spamaccounts op het socialmediaplatform.
De overname van Twitter door techmiljardair Musk leek deze week al in twijfel getrokken te worden door beleggers. Het aandeel Twitter leverde de afgelopen dagen ruim 10 procent in en daalde van van iets meer dan 50 dollar per aandeel naar ongeveer 45 dollar.
Twitter heeft op de beurs momenteel een marktwaarde van 35 miljard dollar. Dit terwijl techmiljardair Musk een bod heeft gedaan om het socialmediabedrijf voor 44 miljard dollar te kopen.
Het enorme gat tussen de overnameprijs en de actuele beurswaarde zorgt ervoor dat beleggers beginnen te twijfelen of de deal nog wel doorgaat. Musk kan immers nog altijd van de deal afzien. Hij moet dan wel 1 miljard dollar schadevergoeding aan Twitter te betalen.
Maar er spelen ook andere dingen mee. Mark Mahaney, een beursanalist van Evercore ISI, stelt tegenover CNBC dat beleggers zich meer zorgen beginnen te maken over interventies van financiële toezichthouders in de VS. De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt namelijk nog steeds waarom Musk zijn aankoop van 9 procent van de Twitter-aandelen te laat aangaf.
De FTC, de Amerikaanse mededingingsautoriteit, doet ook nog onderzoek naar het voornemen van Musk om Twitter in zijn geheel te kopen. Maar hier worden geen serieuze problemen verwacht.
Nu techaandelen hard geraakt worden op de beurs, zijn er wel zorgen over de 6,25 miljard dollar aan leningen die Musk heeft geregeld als onderdeel van de financiering van de overname van Twitter. Voor deze leningen heeft Musk aandelen Tesla die hij bezit, als onderpand gegeven.
Musk is mede-oprichter en CEO van Tesla. Als de aandelenkoers van de fabrikant van elektrische auto's te hard daalt, levert datde nodige problemen op met de financiering van de overname van Twitter.
Musk is daarom hard bezig om geld uit andere, minder risicovolle bronnen te krijgen. Persbureau Bloomberg meldde eerder dat financiële adviseurs van Musk potentiële mede-investeerders aan het werven zijn. Musk zou daarmee minder te hoeven lenen en dat kan beleggers het vertrouwen geven dat hij niet ineens van de aankoop van Twitter afziet.
Musk had initieel 12,5 miljard dollar aan leningen tegenover z'n Tesla-aandelen gezet, maar dat heeft hij inmiddels kunnen halveren door investeringen van onder andere Larry Ellison (de oprichter van softwarebedrijf Oracle), Sequoia Capital, Qatar Holding en de Saudische prins Alwaleed bin Talal.
Aan de andere kant lijkt Twitter ook bezig om zich in te dekken tegen een eventuele mislukking van de deal. Het bedrijf neemt heeft een tijdelijke vacaturestop afgekondigd, beperkt de uitgaven en ontsloeg twee hooggeplaatste managers.